با آغاز بحران سوریه و شکل گیری جریان های تروریستی – تکفیری در آن، حماسه ای در این کشور رقم خورد که سوریه هرگز آن را فراموش نخواهند کرد؛ حماسه ای که در آن خون شهدای ایرانی، سوری، لبنان، عراقی، افغانستانی و پاکستانی در هم آمیخت و ثمره آن آزادسازی خاک سوریه از لوث تروریست ها شد
در اسفندماه سال ۱۳۸۹ (۲۰۱۱) و با تبدیل بحران سوریه به جنگی بین المللی، مستشاران ایرانی نیز به درخواست دولت قانونی سوریه به فرماندهی سردار حاج حسین همدانی که یکی از فرماندهان خوشنام دوران دفاع مقدس بود، وارد سوریه شدند. سردار همدانی با انتخاب سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و تایید رهبر معظم انقلاب وارد جنگ پیچیده سوریه شد؛ جنگی همه جانبه که برای هدف گرفتن بدنه جبهه مقاومت اسلامی ضدصهیونیستی آغاز شده بود.
سردار همدانی که کوله باری از تجربیات دفاع مقدس و پس از آن را به همراه داشت، فعالیت مستشاری خود را با قوت در سوریه آغاز کرد و با ارایه طرح ایجاد "نیروهای دفاع وطنی" یا همان بسیج مردمی به "بشار اسد" رییس جمهوری سوریه و کسب موافقت وی، پایه گذار نجات سوریه از دست تروریست های تکفیری مورد حمایت جبهه غربی – عربی – صهیونیستی و ترکیه شد.
یکی دیگر از اقدامات سردار همدانی در سوریه، سازماندهی نیروهای جبهه مقاومت اسلامی از کشورهای ایران، لبنان، عراق، افغانستان و پاکستان در سوریه و هماهنگی آنها با ارتش سوریه بود؛ کاری که نتیجه آن پیروزی جبهه مقاومت اسلامی در سوریه را رقم زد و موجب آزادی مردم این کشور از دست تروریست ها شد.
با آغاز بحران سوریه و تبدیل آن به جنگی تحمیلی، سردارانی همچون شهیدان حاج قاسم سلیمانی و حاج حسین همدانی به خوبی می دانستند که موضوع چیست و چرا سوریه مورد هدف جبهه غربی – عربی – صهیونیستی و ترکیه قرار گرفته است. رمز بحران سوریه "تامین امنیت رژیم صهیونیستی" بود و این سرداران به خوبی می دانستند که بحران سوریه نیتی جز هدف قرار گرفتن یکی از ارکان جبهه مقاومت اسلامی ضدصهیونیستی یا همان سوریه ندارد.
دلیل حضور سردانی همچون سلیمانی و همدانی و دیگر مدافعان حرم و حریم در سوریه مشخص بود؛ اگر به تاریخ ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی (ره) و حماسه سازی مردم ایران بازگردیم، می بینیم که اولین کشور عربی که جمهوری اسلامی ایران را به رسمیت شناخت، سوریه بود و دولت وقت آن زمان این کشور به رهبری مرحوم حافظ اسد تنها دولت عربی بود که مردانه به حمایت از جمهوری اسلامی نوپای ایران پرداخت و با اقدامات ضدانسانی رژیم بعث صدام علیه ایران مخالفت کرد.
دولت وقت سوریه از همان ابتدای جنگ تحمیلی صدام علیه ایران در ابعاد مختلف سیاسی، نظامی و اقتصادی با رژیم بعث صدام به مقابله پرداخت و در این مسیر حتی ضررهای فراوانی متحمل شد.
ارایه انواع کمک های نظامی - تسلیحاتی و آموزشی، حمایت همه جانبه از ایران در سازمان های بین المللی و تقبیح اقدامات رژیم صدام، بستن دو خط لوله نفت عراق به بنادر سوریه در خاورمیانه که سود زیاد مادی برای سوریه داشت و محروم کردن خود از آن، بخش هایی از کمک های دولت مرحوم حافظ اسد به جمهوری اسلامی ایران بود.
از این رو، سردارانی همچون شهیدان سلیمانی و همدانی به خوبی می دانستند که پا در چه عرصه ای گذاشته اند و از چه کشور و مردمی دارند حمایت می کنند؛ کشور و مردمی که ما را در هشت سال دفاع مقدس تنها نگذاشتند و انواع کمک ها را به ایران برای مقابله با ارتش تا به دندان مسلح صدام کردند.
پس از تشکیل، سازماندهی و استقرار نیروهای دفاع وطنی سوریه توسط سردار همدانی، حکومت و ارتش سوریه اثرات بسیار ثمربخش و مفید آن را شاهد بودند.
ارتش سوریه پس از یکسال از آغاز بحران این کشور، به یکباره نیروهای دفاع وطنی و رزمندگان جبهه مقاومت اسلامی را در کنار خود دید و روحیه مضاعفی گرفت و هم دوش این جبهه به مقاومت در مقابل تروریست های تکفیری پرداخت.
در دوران سردار همدانی پایه دفاعی کشور سوریه قوی شد و چند عملیات خوب و پیروزمند همچون عملیات القصیر (در نزدیکی مرز سوریه – لبنان) در سال ۱۳۹۲ انجام شد که بسیار روحیه بخش برای ارتش و مردم سوریه بود.
در سال ۱۳۹۳ و با آسوده شدن خیال سردار همدانی از تثبیت اوضاع سوریه، وی فرماندهی سپاه سوریه را تحویل فرد توانمندی دیگری همچون خود داد و به ایران بازگشت.
با آغاز مرحله ای دیگر از بحران سوریه در هشتم مهرماه سال ۱۳۹۴ که عملیات سراسری جبهه مقاومت اسلامی و ارتش سوریه با کمک هوایی نیروهای روسیه آغاز شد، سردار همدانی دوباره و به دلیل اشراف کامل به جنگ سوریه و تجربیات نظامی اش به جنگ سوریه فراخوانده شد و دوباره تاثیر مثبتش را در این دوره نیز گذاشت.
سردار همدانی در شامگاه ۱۶ مهرماه زمانی که از جلسه فرماندهان ارشد جبهه مقاومت اسلامی در شهر حلب باز می گشت در سانحه ای به شهادت رسید و به یاران شهیدش پیوست.
نتیجه اقدامات شهید سردار حاج حسین همدانی و دیگر همرزمان شهیدش همچون سپهبد حاج قاسم سلیمانی این شد که گروه تروریستی داعش در آذرماه سال ۱۳۹۶ در سوریه و یکماه قبل از آن در عراق شکست خورد و مردم دو کشور سوریه و عراق تا حد بسیار زیادی از شر عناصر تروریست راحت شدند و هر جا در سوریه نام شهیدانی همچون همدانی و سلیمانی می آید، همه با احترام از آنها یاد می کنند.
سردار همدانی در دوران دفاع مقدس و همچنین فتنه ۸۸ نیز همچون دوران دفاع از حرم و حریم، خوش درخشید و زحمات زیادی در دفاع از انقلاب و کشور متحمل شد؛ وی در ۱۶ مهرماه ۱۳۹۴ مزد زحماتش را گرفت و لباس برازنده شهادت را پوشید و به همرزمان شهیدش پیوست و در ۱۹ مهرماه در مزار شهدای همدان و در کنار همرزمان شهیدش آرام گرفت.
بخشی از زندگینامه سردار شهید حاج حسین همدانی
سردار حاج حسین همدانی در سال ۱۳۳۳ در شهر آبادان به نیا آمد؛ (در اصل همدانی بود ولی به دلیل شغل پدرش برای مدتی به آبادان رفته بودند). پس از بازگشت به همدان و گذران دوران کودکی و نوجوانی، در همان ابتدای جوانی در صف مبارزان انقلابی درآمد و با حضور در محضر آیتالله شهید مدنی در همدان به مبارزه به رژیم شاهنشاهی پرداخت.
وی در همان اوایل پیروزی انقلاب اسلامی و به دنبال فرمان حضرت امام خمینی (ره) در جبهه مبارزه با اشرار و گروهک داخلی، جانبرکف و تن به مجاهدت داد و در سال ۱۳۵۹ همراه خانم مرضیه دباغ از پایهگذاران سپاه استان همدان و بعدها کردستان بود.
سردار حسین همدانی پس از پیروزی انقلاب اسلامی پایهگذاری و تأسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی استان همدان را آغاز و خود نیز بهعنوان یکی از ارکان اصلی شورای عالی فرماندهی سپاه استان همدان، فعالیتش را آغاز کرد و با کمک همرزمان و پاسداران آن خطه، به پاکسازی عناصر طاغوت و عوامل فساد و نفاق برآمده و از آنجاییکه چندین بار به دست ساواک دستگیر شد و مورد تعقیب بود، عوامل طاغوت را بهخوبی میشناخت.
با آغاز جنگ تحمیلی، لحظهای درنگ نکرد و راه کردستان را در پیش گرفت و از آنجا که پیش از جنگ نیز به کمک مردم محروم کردستان شتافته و با دیگر دوستان و همرزمان خود در آنجا نیز گروهکهای ضدانقلاب را میشناخت، دیری نپایید که به صف دشمنستیزان پیوست و فرماندهی عملیاتهای مطلعالفجر را با پیروزی کامل تجربه کرد.
فرماندهی جبهه میانی سرپل ذهاب هم از دیگر مسئولیت های حاج حسین بود که در راستای مبارزه با دشمن بعثی برداشته و پس از مدتی کوتاه به همراه حاج احمد متوسلیان و شهید همت و شهید شهبازی در تشکیل و سازماندهی لشکر ۲۷ محمد رسولالله (ص) نقش بسزایی ایفا کرد.
عملیات فتحالمبین و بیتالمقدس آن هم با مسئولیت فرماندهی محورهای عملیاتی، تجربهای نو در قالب هدایت تیپ و لشکر از سوی حاج حسین بود که از فاتحان خرمشهر، سهمی را از آن خود کرد و سپس از تشکیل یگانهای رزم سپاه بهعنوان بانی و نخستین فرمانده لشکر ۳۲ انصارالحسین (ع) استان همدان، وارد میدان نبرد علیه دشمن بعثی شد.
موفقیتهای رزمندگان اسلام در سایه فرماندهی این سردار رشید، سبب شد تا فرماندهان روز به روز بیشتر به او اعتماد کرده و مسئولیتهای سنگینتری را یکی پس از دیگر به او بسپارند. قبل از عملیاتهای بزرگ کربلای چهار و کربلای پنج، سردار حسین همدانی به فرماندهی لشگر ۱۶ قدس گیلان انتخاب شد.
از دیگر سوابق این سردار شهید، میتوان به معاونت اطلاعات و عملیات قرارگاه قدس که چندین لشکر و تیپ مستقل را تحت امر داشت، اشاره کرد. همچنین حضور پررنگ وی در عملیات غرورآفرین مرصاد و مجاهدتهای وی در مبارزه به منافقین کوردل از دیگر خدمات ارزنده این شهید به ایران اسلامی بود.
پس از دفاع مقدس به دانشگاه فرماندهی و ستاد رفته و تحصیل تئوریک و آکادمیک هدایت یگانها را هم به تجربیات ارزندهاش افزود و با انتصاب بهعنوان فرمانده قرارگاه نجف اشرف و لشکر ۴ بعثت در غرب کشور، کارنامهای موفق از خود به جای گذاشت.
معاون هماهنگکننده نیروی زمینی و جانشینی نیروی مقاومت بسیج در دو دوره و فرماندهی لشکر ۲۷ محمد رسولالله و به همراه آن، جانشینی قرارگاه ثارالله، از دیگر مسئولیتهای ایشان بود و معاون مرکز راهبردی سپاه و مشاور عالی فرمانده کل سپاه و جانشینی سازمان بسیج مستضعفان از او فرماندهای کهنهکار با کولهباری تجربه و شناخت ساخت که سبب شده تا حساسترین و مهمترین سپاه کشور که دارای ویژگیهای خاص است، بر عهده ایشان گذاشته شود.
مسئولیتهای سردار حسین همدانی در هشت سال دفاع مقدس
۱ ـ فرمانده لشکر ۳۲ انصارالحسین استان همدان
۲ ـ فرمانده لشکر ۱۶ قدس استان گیلان
۳ ـ معاونت عملیات قرارگاه قدس
مسئولیتهای پس از دفاع مقدس سردار حسین همدانی
۱ ـ فرمانده قرارگاه نجف اشرف و فرمانده لشکر ۴ بعثت
۲ ـ رئیس ستاد نیروی زمینی سپاه پاسداران
۳ ـ جانشینی فرمانده نیروی مقاومت بسیج سپاه (دو دوره)
۴ ـ مشاور عالی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
۵ ـ جانشین سازمان بسیج مستضعفان
۶-عضو هیئتامنای هیئت رزمندگان
۷-فرمانده سپاه محمد رسولالله (ص) تهران
سردار شهید سرلشگر حسین همدانی، مفتخر به دریافت دو نشان فتح از دست مقام معظم رهبری و فرمانده کل قواست که به خاطر هدایت و فرماندهی موفق لشکرهای تحت امر در دوران دفاع مقدس بوده است.
سردار حسین همدانی آخرین مأموریتش، دفاع از حرم و حریم مطهر حضرت زینب (س) و کمک به مردم سوریه برای رهایی از دست گروهک صهیونیستی تکفیری داعش بود که در همین راه شهد شهادت را نوشید و در سن ۶۱ سالگی پس از سالها مجاهدت و نبرد در جبهه اسلام، ندای حق را لبیک گفت و در تاریخ ۱۶ مهرماه ۱۳۹۴ به فیض شهادت نائل گردید.
پیکر شهید سردار حسین همدانی در تاریخ ۱۹ مهرماه به طور باشکوهی در تهران تشییع و برای خاکسپاری به زادگاهش همدان انتقال یافت و در کنار دوستان شهیدش در گلزار شهدای این شهر آرام گرفت.
وصیت نامه سردار شهید حاج حسین همدانی
سپاس خدای را که نعمتها فراوان بر ما ارزانی داشت و فراوان شکر که در عصر خمینی (ره) حیاتمان قرار داد، همه پدران و مادران ما در آرزوی این دوران بودند و ندیدند اما ما دیدیم.
دوران احیای اسلام عزیز و عزتمندی ملتهای مسلمان، مقاومت مجاهدان سپاه اسلام، عصر تحول و شکوه و عظمت در جهان اسلام، عصر بیداری ملتها، عصر زوال طاغوتها، عصر فروپاشی قدرتهای استکباری و عصر برگشتن به خویشتن.
خدا را هزاران شکر به خاطر نعمتهایش، نعمت زندگی در هشت سال دفاع مقدس، زندگی با مجاهدینی که محبوب خدا بودند و میهمان خدا شدهاند.
زندگی در کنار ملتی که خوش درخشیدند و در مقابل همه توطئهها و فشارهای سنگین دشمنان تسلیم نشدند و مدل شدند، نمونه شدند در بین ملتها که سرآمد همه آنها پدران، مادران، همسران و فرزندان شهیدان گرانقدر ما هستند.
چه افتخاری بالاتر از آنکه آزادگان ما و جانبازان ما و خانواده مقاومشان صبر را شرمنده کردند و ۱۰ سال در اردوگاههای حزب بعث صفحه زرین بر تاریخ این ملت نگاشتند. جانبازان ما با تحمل دردهای فراوان حجت را بر ما تمام کردند که باید مقاومت را ادامه داد.
خدای بزرگ را شکر به خاطر نعمت برخورداری از ولایت، ولایت امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (ع).
مگر میتوان از نعمت بزرگی که خدای مهربان به ما داده برآییم. نعمت ولایتفقیه، امام بزرگوارمان، آن پیر جمارانی؛ نعمت جانشین خلف آن، علی زمانمان که ادامهدهنده همان راه و کاروان انقلاب را چه مدبرانه و زیبا از همه گردنهها و کمینها عبور میدهد اما نه، باید بیش از این شاکر باشیم نه زبانی، بلکه عملی مثل شهیدانمان لبیک بگوییم.
بنده حقیر، حسین همدانی، شاگرد تنبل دفاع مقدس اعتراف میکنم که وظایف خودم را به خوبی انجام ندادم و بعضی موقعها این نفس سرکش سراغ من میآمد و مرا گول میزد، وسوسه میشدم، نق میزدم، در درونم اعتراض ایجاد میشد اما خدا مرا کمک میکرد، متوجه میشدم، پشیمان میشدم، توبه میکردم و از خدا طلب عفو و بخشش میکردم و مرا میپذیرفت و این اواخر هم خیلی دلم هوای رفتن کرده بود.
خدا کند که در موقع جان دادن راضی باشد خدای مهربان و خودم، به رحمت او امیدوار هستم نه به عملکرد خودم.
از همه دوستان و آشنایان حلالیت میطلبم، از امام و مولایم حضرت آیتاللهالعظمی سید علی خامنهای (مدظلهالعالی) که نتوانستم سرباز خوبی باشم عذرخواهی و کوتاهی مرا انشاءالله به لطف و بزرگواری خودشان ببخشند.
از خانواده شهیدان، جانبازان و آزادگان همیشه شرمنده بودم که نمیتوانستم خدمتگزار خوبی باشم؛ مرا حلال کنند.
تشکر دارم از همسر عزیزم که همسنگر و همراه خوبی بودند، خداوند انشاءالله این عمل شما را ذخیره آخرت قرار دهد و اما سفارش میکنم مثل گذشته بدهکار به انقلاب و نظام باشی نه طلبکار. قانع باش در مقابل کمبودها یا کم مهریها صبر داشته باش و مراقب باش فضاسازان تو را ناسپاس نکنند، عشق به ولایتفقیه و اطاعت کامل از ایشان سعادتمندی دنیا و آخرت را دارد.
فرزندانم را سفارش میکنم و تأکید بر حفظ ارزشهای اسلام عزیز و نظام مقدس جمهوری اسلامی که با حفظ ارزشهایش میتوانند تأثیرگذار و مدل و الگو باشند، حجاب برتر بر شما واجب است رضایت پدر پیر شما با حفظ ارزشهاست. سعادتمندی و عاقبت به خیری شما را از خدای مهربان خواستارم.
برای خواهرانم و برادرم و فرزندان عزیزشان آرزوی سعادتمندی دارم، بسیار دوستان خوبی داشتم که یکایک آنها و زندگی با آنها همیشه در ذهن و خاطراتم ماندگار است و به این دوستی مفتخر هستم.
از همه آشنایان و دوستان میخواهم در صورت امکان یک روز برایم نماز و روزه به جای آورند؛ اگر انشاءالله در آن عالم دیگر باز هم در کنار شما عزیزان باشم، جبران کنم.
هیچگونه بدهی ندارم و به کسی هم بدهکار نیستم، اما اگر کسی طلبکار بود، بدهی را بدهید شاید یادم رفته باشد، به امید رحمت خدایم، خداحافظی با شما و طلب مغفرت.
بنده گنهکار حسین همدانی
یادش گرامی و راهش پر رهرو باد.